top of page

Den sjungande cellen

Uppdaterat: 16 jan. 2023

I framtiden kan vi lära oss lyssna till celler för att avgöra hälsoläge


sound healing med tibetanska skålar
Sound healing med tibetanska klangskålar


Vetenskapen om Sonocytologi visar att allt har en unik vibration eller frekvens, ända ner på cellnivå. Dessa frekvenser genererar ljud oavsett om det mänskliga örat kan höra det eller ej.

Jästceller i C#

Två kaliforniska forskare har genom nanoteknik funnit bevis för att jästceller avger en typ av gnisslande läte medan däggdjursceller avger ett annat ljud. Forskningen är potentiellt "revolutionär" då detta skulle kunna innebära att vi i framtiden skulle kunna analysera en persons hälsoläge genom att lyssna på cellernas ljud.


Grundaren av studien av cellljud, eller "sonocytologi", som han kallar det, är Jim Gimzewski.

För sitt första försök till sonocytologi använde Gimzewski jästceller. I samarbete med doktorand Andrew Pelling, utarbetade Gimzewski ett sätt att testa för cellulärt brus med ett nanoteknologiskt verktyg som kallas ett atomkraftmikroskop (AFM).


"Jag drivs främst av nyfikenhet och spänning över fenomenet cellulära rörelser - vad som inspirerade naturen att skapa en sådan mekanism och att verkligen förstå på djupet vad dessa vackra ljud betyder" – Jim Gimzewski

Paret fann att jästens cellvägg vibrerar i genomsnitt 1 000 gånger per sekund vilket är ungefär C# till D. Att strö alkohol på en jästcell för att döda den höjer tonhöjden, medan döda celler avger ett lågt, mullrande ljud. Jästceller med genetiska mutationer ger ett något annorlunda ljud än vanliga jästceller, vilket ger hopp om att tekniken så småningom kan användas för att diagnostisera sjukdomar som cancer som tros ha sitt ursprung i förändringar i cellers genetiska sammansättning. Forskarna har börjat testa olika typer av däggdjursceller, inklusive benceller, som har lägre tonhöjd än jästceller. Forskarna vet inte varför.


Idag är det dock för tidigt att avgöra om tekniken kommer att fungera som ett diagnostiskt verktyg framöver.


Sammanfattning

Att inom sjukvården kunna lyssna på cellers ljud för att avgöra om en person håller på att bli sjuk, eller "ostämd" som vi säger inom min bransch, ger spännande möjligheter.


Idag vet vi att vi effektivt kan kommunicera med celler genom ljudvibrationer. Alla typer av ljud har antingen en lugnande eller stressande effekt på nervsystemet som i sin tur påverkar kroppens celler. Ljud som stressar gör att cellerna håller fast vid sin toxicitet, blir sämre fungerande och på sikt blir vi sjuka. Sjuka celler/vävnad vibrerar vid låga frekvenser.

Om vi ökar den yttre ljudvibrationen börjar celler resonera och vibrera med den högre frekvensen. Att upprepade gånger utsätta sjuka celler för högre vibrationer omtränar dem till att stanna kvar vid den vibrationen som sedan vänder eller löser sjukdomen. Det är en av aspekterna vi jobbar med inom soundhealing.


Vill du stämma dina celler med enskilda sessioner? Ett tillfälle ger dig en uppfattning vad det handlar om, 2-3 tillfällen ger din kropp goda förutsättningar. Läs och boka här.

Du kan också lära dig om ljuds helande kraft på våra utbildningar. Klicka här.


Vad tyckte du om den här artikeln? Kommentera gärna!


Referenser

Artikeln om "Skrikande jäst" från Harward:


Två länkar till artiklar i Smithsonian Magazine om celler och ljud:

Signal Discovery? A Los Angeles scientist says living cells may make distinct sounds, which might someday help doctors “hear” diseases.

Why Scientists Are Turning Molecules Into Music. Converting DNA sequences and particle vibrations into notes allows researchers to recognize unseen patterns and create songs for outreach.


62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page