top of page

Humnings effekten

Uppdaterat: 16 jan. 2023

Svenska studier visar positiv effekt vid Covid.

En av de ursprungliga röstteknikerna vi arbetar med inom sound healing är sk. humning. Inom yogan är tekniken känd som Bhramari pranayama, där namnet kommer från den indiska svarta humlan Bhramari. Ordet kan på sanskrit även betyda 'honungssöt' eller 'det som framkallar hänryckning'.

Tekniken har olika varianter, men med en mycket enkel bas. Det handlar om att låta som humlan - ett brummande ljud, när man andas ut i denna andningsövning.

"Vid regelbundenanvändning av denna pranayama [Bhramari] uppstår lycksalighet i yogins hjärta" – Hatha Yoga Pradipika

Modern forskning har nu också sett det de gamla yogisarna vetat i tusentals år - det finns stora fördelar med att humma!

Ökar kväveoxid 15-20 gånger

I en studie 2006 på KI (Karolinska Institutet) såg forskarna att denna teknik hade mätbara effekter på produktionen av NO (kväveoxid/kvävemonoxid) i bihålorna. Tekniken ökade halterna av NO i näsan 15-20 ggr! Det som hände, förutom att det ökade syreupptaget till blodet, var att NO också var starkt bakteriedödande t.ex. vid bihåleinflammation. I en annan studie såg forskarna att NO också var anti-viralt, dvs. det tog kål på det Coronavirus som låg bakom SARS epidemin för några år sedan. I ett pressmeddelande från Uppsala Universitet (2/10 2020) så berättade forskare vid universitetet att de i en studie publicerad under hösten sett att NO har en påverkan på det Coronavirus som orsakar COVID-19.

Vibrationer i hjärnan

Utöver dessa studier, har man sett att hummning skapar vibrationer i hjärnan som utöver ökad NO stimulerar många olika neurokemikalier, bl.a. melatonin, oxitocyn och andra må-bra hormoner. Den vibrationella effekten stimulerar även reparation av skadade och förstörda celler och generering av nya celler och även skapandet av nya synaptiska förbindelser i hjärnan vilket påverkar hela kroppen, alla organ och våra livssystem.


Sammanfattning

På våra utbildningar inom sound healing, har vi alltid med humning som en del i praktiken. Jag använder det idag helt automatiskt för att lugna mig själv. Råkar du ut för en förkylning, så kan jag också verkligen rekommendera humning - det är både behagligt för värkande bihålor och hjälper till att få loss och snabba på läkningen av en seg förkylning.


Vill du utforska humning och andra tekniker med oss, är du välkommen på privat session eller gå en av våra utbildningar inom sound healing!Referenser

Länk till studien på KI: https://openarchive.ki.se/xmlui/handle/10616/38896 Länk till pressmeddelande från Uppsala Universitet: https://www.uu.se/press/pressmeddelande/?id=5208&typ=pm&lang=sv

170 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page