top of page

Ljudmeditation för att aktivera vårt lugn-och-ro system

Uppdaterat: 19 jan. 2023

- Forskning visar på musiks förmåga att läka


Ur artikeln "Good vibrations - the healing power of soundbaths" i Financial Times, 23 augusti 2022 av Rebecca Newman. Läs hela artikeln här.


Människor har länge sett musik som en slags medicin. Platon och Aristoteles såg sång som ett sätt att rena själen och främja mental hälsa, och de gamla egyptierna behandlade sina sjuka med sångritualer. Idag börjar neurovetenskapen avslöja de mekanismer som genom musik utlöser läkning i hjärnan; det har redan visat sig hjälpa en rad problem från kronisk smärta, autism och depression till Alzheimers och Parkinsons. Studier visar också hur vi alla kan använda ljud för att minska ångest, lugna och lyfta sinnet - och att det kanske till och med kan leda till personlig transformation.


Upprepad musik får dig i trance

Pianisten Christina McMaster har samarbetat med mentalvårdsspecialist professor John Strang i ett sk. Sound Mind-projekt, baserat på den sinneförändrande musikstilen skapad av Hypnotic School på 1960-talet i New York. Musiken byggs upp i loopar och repetitiva mönster av toner för att framkalla ett trancetillstånd. McMaster beskriver de upprepade fraserna som "som mantran, som för människor in i ett djupt lyssnande tillstånd där de är helt närvarande".


Neuroforskaren Daniel Levitin, författare till This Is Your Brain On Music, liknar den hypnotiska skolans ljud med trumslagen i shamanistiska ritualer, som "får hjärnan att ge efter för rytmen, stänga av dess inre prat och skapa ett förändrat medvetandetillstånd ”.


"Minimalistisk musik framkallar ett hypnotiskt tillstånd, rikt på alfahjärnvågor" – Dr Daniel Glaser

Neuroforskaren Dr Daniel Glaser, från Royal Institution, håller med. "Minimalistisk musik är intressant, eftersom du kanske tror att du bara lyssnar på något trevligt, men med tiden framkallar upprepningarna ett hypnotiskt tillstånd, rikt på de alfahjärnvågor som du associerar med meditation."


McMaster hade länge varit intresserad av Hypnotic School, men det var ett slumpmässigt möte med Strang som ledde till deras konsertsamarbete. I sina "Ligg Ner och Lyssna"-sessioner bjöds publiken in att liggandes på golvet absorbera den minimalistiska musiken. "Det fanns en djup intensitet i hur folk lyssnade, som var djupare än när jag spelar mer formella, klassiska konserter", säger hon. Kings medarbetare Dr Sally Marlow arbetade med att samla in data och kommentera lyssnarupplevelsen. De som kom ut beskrev hur musiken "flödade igenom" dem och gav en känsla av vördnad, frihet och förstärkt energi.


Musiken aktiverar nästan hela hjärnan

Levitin har deltagit i amerikanska kristallskålssessioner som utförs av sångerskan Jeralyn Glass. "Ljudet är inspirerande. Jag går därifrån och känner mig läkt, säger han. Men tillsammans med andra neuroforskare jag pratar med, bestrider Levitin teorin att helande vibrationer faktiskt skickas ut från skålarna via vissa specifika ljudfrekvenser. "Det finns inga bevis för det." Snarare pekar han på skönheten i upplevelsen som stimulerar ett känslomässigt lyft. ”Musik aktiverar nästan alla delar av hjärnan: lyriska centra; minnesstrukturer, säger han. "Det kan lysa upp de delar av hjärnan som är engagerade under andliga upplevelser. Det kan öppna ditt hjärta för olika sätt att känna och tro.”


Från 2011 till 2018 var neuroforskaren Mendel Kaelen en del av ett team som forskade på psykedelisk terapi vid Imperial College, när han började undersöka idén om att musik kunde ta människor på psykedeliska, transformativa resor. "Det finns bevis på att musik kan ge oss toppupplevelser, definierade som ögonblick som tar dig bortom dig själv", säger han. 2016 grundade Kaelen Wavepaths. "Vi vill skapa uppslukande ljudresor som gör det möjligt för oss att utforska djupet av våra sinnen, lösa inre konflikter och gå mot lugn," säger han.


Framtidens musik

I januari lanserade företaget en onlineplattform som bygger på ett bibliotek med orkester- och elektroniska spår där musiken anpassar sig efter lyssnarens humör och preferenser. "Vi kommer att göra mycket mer av den här personaliseringen", berättar Kaelen. "Snart kommer musiken att svara an på dig lika mycket som du svarar an på musiken."


Sessionerna hade en väntelista med tusentals personer: mer än 86 procent av deltagarna rapporterade upplevelser som var meningsfulla. "Vi gjorde omfattande forskning [med hjälp av undersökningar och EEG] och fann att människor hade riktigt djupgående upplevelser, vilket korrelerade till en förbättring av välbefinnandet", säger Kaelen.


Kan musik verkligen göra detta? Jag frågar professor Elizabeth Margulis, chef för Music Cognition Lab i Princeton om hennes svar. "Absolut", säger hon. "Det finns mycket forskning kring människor som upplever en slags förflyttning, lämnar sin vanliga kroppsliga tillvaro och blir ett med musiken - och rapporterar en känsla av att ha blivit förändrad av den här upplevelsen."


Det pågår satsningar för att än mer förstå hur ljud och hälsa hänger ihop. WHO (världshälsoorganisationen) har ett konst och hälsoprogram. Aspen Institutes NeuroArts Blueprint samarbetar med John Hopkins School of Medicine. Och US National Institute of Health har tilldelat initiativet Sound Health 20 miljoner dollar i samarbete med Kennedy Center, för att avslöja hur musik bäst kan användas för att behandla tillstånd som orsakas av neurologiska störningar.


Vi kan vara säkra på att viss typ av musik har kraften att läka, säger Levitin. "Det är ingen tvekan om det."

Sammanfattning

Efter att ha arbetat med 100-tals människor under våra Healing Sound Ceremonies ser jag just detta gång på gång - människor som känner sig lugna och harmoniska, får utomkroppsliga upplevelser, problem som de gått med en längre tid får en plötslig lösning, fysiska problem som tex smärta minskar eller försvinner helt och sömnen förbättras.


Så ja. Det är ingen tvekan om att viss typ av musik läker.


Vill du ha en privat Sound Healing session eller gå en utbildning så att du också kan hjälpa andra? Boka en privat session här, eller anmäl dig till våra diplomkurser och årsrogram här.


Vad tänker du om det här inlägget? Lämna gärna en kommentar!


Ingela Palmquist

VD, Pilgrimage Healing Academy

62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page