top of page

Sound healing med övertonsrika instrument påverkar hjärnvågor

Uppdaterat: 14 feb. 2023

- Forskning visar på musiks förmåga att läkaInstrument som är rika på övertoner, såsom klangskålar, gong och didgeridoo, har använts i tusentals år i olika kulturer för att framkalla ett meditativt tillstånd och främja helande. Dessa instrument producerar komplexa ljud i många skickt, vilket kallas övertoner, och dessa har en unik förmåga att få hjärnan in i ett thetatillstånd.


"Theta hjärnvågor öppnar för vår kreativitet och vi har lättare att bearbeta känslor och obalanser" – Ingela Palmquist

Theta hjärnvågor är förknippade med djup avslappning, meditation och kreativitet. De uppkommer vanligtvis i tillstånd av djup meditation och under övergången mellan vakenhet och sömn. I detta tillstånd är sinnet mer öppet för nya idéer, och det kan vara lättare att bearbeta känslor och obalanser.


Minskad stress och ökad avslappning

Användningen av övertonsinstrument för meditation och healing har blivit populärt de senaste åren. Klangskålar exempelvis, används traditionellt inom tibetansk buddhism för meditation, och de har i olika studier gett signifikanta resultat vid stress och avslappning. På liknande sätt har gong och didgeridoo använts i shamanska metoder i tusentals år för att nå förändrade medvetandetillstånd och främja helande.


Det unika ljudet av övertonsinstrument skapas av vibrationerna från metallen eller träet, vilket skapar en serie övertoner som smälter samman för att skapa ett harmoniskt och eteriskt ljud. Dessa ljud kan kännas fysiskt såväl som mentalt, eftersom de resonerar genom kroppen och kan skapa en känsla av lugn och balans.


Att lyssna på ljudet av dessa instrument kan vara ett effektivt sätt att framkalla ett meditativt tillstånd, oavsett tidigare vana. Att själv spela, och därmed delta aktivt i ljudproduktionen, kan vara ännu kraftfullare.


Sammanfattning

Människans förmåga att hamna i samklang med övertonsrika instrument gör att hjärnan hamnar i ett theta-tillstånd, vilket kan vara fördelaktigt för meditation, avslappning och helande. Det unika ljudet från dessa instrument skapar en harmonisk och eterisk upplevelse som kan bidra till att främja en känsla av balans och välbefinnande. Oavsett om du är en erfaren meditator eller nybörjare, kan det vara ett kraftfullt sätt att nå ett djupare tillstånd av avslappning och få tillgång till din inre visdom att införliva instrument som utsänder övertoner i din meditationsrutin.


Vill du ha en privat Sound Healing session eller gå en utbildning så att du också kan hjälpa andra? Boka en privat session här, eller anmäl dig till våra diplomkurser och årsrogram här.


Vad tänker du om det här inlägget? Lämna gärna en kommentar!


Ingela Palmquist

VD, Pilgrimage Healing Academy


Länkar


91 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page